Plantefarvning

Plantefarvning
uldgarn farvet med birkeblade

onsdag den 25. maj 2011

Nålebinding

Nålebinding er en tekstil teknik der kommer før strikning, og kendes i mange kulturer. I denne teknik kan man fremstille alverdens tekstilting, sokker, huer, vanter, trøjer osv osv.
Teknikken virker i første omgang som noget der tager lang tid at lave, men med øvelsen så skrider arbejdet frem. Den simple model er en lang række af knaphulsting der kædes sammen, men den lidt mere avancerede model er tættere og giver et større spil i strukturen.
Det er svært at læse sig til hvordan man gør, men på You Tube findes flere gode film som f.eks.:

Nålebinding 1


Nålebinding 2


Nålebinding 3


Så nålebinding har været fortidens "strikning" og vikingernes varme sokker og huer var nålebundet, og teknikken var også udbredt langt op i middelalderen indtil strikningen for alvor nåede til og blev almindelig i Europa omkring år 1500.

Se også denne blog Middelalder håndarbejde

4 kommentarer:

 1. Hej Elsebeth

  Hvor er din sky blevet flot :-)

  Spændende med nålebindingen - meget illustrative klip.

  Vh Ida

  SvarSlet
 2. Hej Elsebeth

  Ja - tillykke med din sky.

  Hvis du skulle ønske det, kan man hente selve YouTube videoen ind på sin blog. - Det har jeg skrevet lidt om på Lek2r: http://lek2r.blogspot.com/2011/05/plantefarvning-pa-youtube.html

  SvarSlet
 3. Hej Elsebeth... aijh, hvor godt at du har lagt videoer ind ...;O) jeg har forsøgt at lære mig nålebinding via bøger(!)mange gange - SUK!! det er en pest, men meget mere tilgængeligt med levende billeder og sikkert også tættere på middelaldertraditionen, end bogen(morsomt)...Jeg har altid syntes at det havde en rigtig smuk struktur... så der blev lige føjet et projet til sommersyslerne!
  - fortsat god pinse...;O)

  SvarSlet
 4. Et endnu bedre link end min normale blog, er http://naalebinding.blogspot.com

  En blog der kun omhandler nålebinding :)

  SvarSlet