Plantefarvning

Plantefarvning
uldgarn farvet med birkeblade

onsdag den 18. maj 2011

Jydepotter på arbejdeJydepotter er gryder og alskens huskeråd, fremstillet i ler i stort set alle kulturer til alle tider. I Danmark blomstrer jydepotte produktionen for alvor i 1800 tallet indtil jernkomfuret bliver allemandseje omkring år 1900. De blev fremstillet af kvinder på landet især langs med vestkysten fra Varde og nordpå, da der her fandtes rigtig godt ler.
Potterne fremstilles i hånden på et bræt i skødet og trækkes og bankes ud af en sammenhængende klump ler der indeholder omkring 40% glimmersand. Potterne blev brændt på heden i en reduceret brænding med sorte tørv og en "rigtig" jydepotte skulle helst være helt sort. Potterne blev opkøbt af pottemænd der solgte dem videre på markeder i hele Jylland, og solgte også til skippere i bl.a. Hjerting ved Esbjerg, der fragtede dem videre til København og Tyskland.  I 1802 blev der udskibet 900.000 jydepotter fra Hjerting foruden alle dem der blev solgt på markeder. En dreven pottekone med hjælp fra en pige kunne fremstille omkring 4000 potter på en sæson der strækker sig fra efteråret hvor leret graves op og køres hjem og ligger på gårdspladsen vinteren over og bliver brudt af frosten. Leret æltes når frosten går af jorden, og produktionen starter. Om sommeren brændes potterne på heden og afhentes/opkøbes  derefter af pottemændene der sælger det hele videre på markeder, eller til fragtskibene.

Jydepotterne var populære, de var billige og indeholdt ikke bly som alt andet glaseret keramik på det tidspunkt og fandtes i alle husholdninger med åbent ildsted, indtil jerngryderne og jernkomfuret bliver fremstillet til en pris hvor alle kan være med. De sidste jydepotter bliver solgt på marked i 1920. På Herning museum findes Danmarks største samling af jydepotter, en imponerende samling der afspejler pottekonernes kreativitet i fremstillingen af gryder potter og pander, skåle, lysestager, dunke og meget mere.

Herning Museum

Jeg arvede min farmors redskaber til jydepottefremstilling og har nu i nogen år været på Hjerl Hede som formidler om sommeren i levenedgørelsen hvor jeg fremstiller og brænder jydepotter. Jeg brænder med tørvene fra mosen i en lukket mile. Jeg bruger rødler og kan rigtig godt lide at potterne bliver flammede rød/sorte, så jeg dyrker under brændingens sidste fase at lukke lidt luft ind. Det er altid spændende at se resultatet. De gryder jeg laver kan bruges til madlavning på bål eller åbent ildsted,

Hjerl Hede Frilandsmuseum


Ovnen varmes op og fadet lunes mens brødet hæver

Værsgo at spise


Det nødvendige værktøj til fremstilling:


En krukke er undervejs:

Og så til brænding i mile:Ingen kommentarer:

Send en kommentar